Help ik heb een verdacht plekje wat moet ik doen?

In de salon ben ik natuurlijk altijd alert op verdachte plekje en vaak vragen klanten mij om naar een plekje te kijken maar je kan je huid gelukkig ook zelf in de gaten houden. Hoe je dat doet dat vertel ik je in deze blog!
Jaarlijkse krijgen 70.000 mensen de diagnose huidkanker, dat betekent dat 1 op de 6 mensen hiermee te maken krijgt. Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten, had jij dat verwacht?!
Maar hoe ontstaat huidkanker en hoe kan je het voorkomen?
Huidkanker ontstaat door teveel blootstelling aan UV licht. UV licht is er altijd ook als de zon niet schijnt. Bij teveel blootstelling beschadigen je cellen en kan er na verloop van tijd zonschade ontstaan. Hoe groot de kans op huidkanker is is afhankelijk van o.a je huidtype en erfelijke factoren.
Bescherm je huid dus altijd goed tegen UV door het gebruik het dagelijks gebruik van een SPF op je gezicht en bij zomers weer op je hele lichaam. Ga niet lang in de volle zon en smeer je meerdere keren per dag in. Ook het regelmatig onder de zonnebank gaan is niet aan te raden.
Er zijn 3 verschillende soorten huidkanker
Basaalcelcarcinoom
Een basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker is de meest voorkomende soort huidkanker. Dit is de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait bijna nooit uit. Wel moet hij behandeld worden omdat hij anders diep de huid kan groeien.
Basaalcelcarcinoom kan er heel verschillend uitzien. Een basaalcelcarcinoom doet geen pijn en jeukt niet. In het begin lijkt een basaalcelcarcinoom vaak op iets anders. Bijvoorbeeld op een glad knobbeltje of zweertje. Soms lijkt het op een plekje met eczeem of schimmel. Ook kan het eruitzien als een moedervlek.
Plaveiselcelcarcinoom
Ongeveer 15% van alle huidtumoren is een plaveiselcelcarcinoom of plaveiselcelkanker. Plaveiselcelcarcinomen kunnen uitzaaien.
Een plaveiselcelcarcinoom kan eruitzien als een bleekroze, ruw knobbeltje. Het wordt langzaam groter en doet soms pijn. Het plekje kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt. Of als een ruwe plek die hard aanvoelt. Of als een grotere wrat.
Melanoom
Ruim 12% van alle soorten huidkanker is melanoom. Een melanoom ontstaat meestal uit een ‘gave’ huid, maar kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek. Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker, omdat het een agressieve vorm van huidkanker is.
Een melanoom komt vooral voor op plekken die vaak in de zon komen, zoals je hoofd of je armen. Maar een melanoom kan ook op andere plekken in je huid zitten, zelfs op je voetzool of je handpalm.
Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.
Een melanoom kan ook ontstaan uit een moedervlek die je al hebt. De moedervlek kan dan plotseling groter worden, van kleur of vorm veranderen of gaan jeuken of bloeden. Soms is een melanoom wit-roze van kleur. Dan heet het amelanotisch melanoom.
Check je huid regelmatig
Wees zelf alert op verdachte plekjes, met onderstaande methode check je jouw huid! Maak evt ook foto’s zodat je altijd even terug kan kijken hoe het plekje er eerder uit zag.
Een verdacht plekje, wat nu?
Ga naar de huisarts, laat bij twijfel altijd even checken. Zegt de huisarts dat het goed is maar je hebt er geen goed gevoel over laat dan altijd de dermatoloog ernaar kijken want sommige plekjes zijn gewoon heel lastig te herkennen.
De huisarts bekijkt het plekje op je huid om in te schatten of het kanker kan zijn. Als het nodig is, verwijst de huisarts je door naar een dermatoloog.
De huisarts of de dermatoloog verwijdert soms een klein stukje uit het plekje. Dat heet een biopsie. Het stukje weefsel (het biopt) gaat naar het laboratorium voor onderzoek.
Check je huid, twijfel je ga altijd voor de zekerheid naar de huisarts!